duminică, 7 martie 2010

DOAMNA DE FIER

Majoritatea barbatilor se intreaba zilele astea de ce nu exista oficial si o zi a barbatului. Poate din cauza ca , dupa cum a spus Alphonse de Lamartine, "La originea tuturor marilor realizari se afla o femeie".

Margaret Tacher, Doamna de Fier, cum a fost supranumita, a facut dovada ca apartenenta la "sexul slab" nu este un obstacol real in cariera politica. Este o emblema a femeii puternice, care se afla la originea multor realizari.


A urcat toate treptele carierei si s-a remarcat ca o voce a Partidului Conservator din Marea Britanie; a devenit un purtator de cuvant abil si o sustinatoare a reformelor, a legalizarii avorturilor, a dezincriminarii homosexualitatii. A avut si initiative controversate, printre care eliminarea programului prin care copiii primeau la scoala lapte gratuit, laburistii numind-o "hoata laptelui". Margaret Thacher va scrie mai tarziu in memoriile sale in legatura cu aceasta decizie: "Am invatat o lectie valoroasa. Mi-am atras un maxim de oprobriu public, pentru un minim de beneficiu politic."


In urma discursurilor dure la adresa sistemului comunist, presa sovietica a numit-o "Doamna de Fier" (Iron Lady). Masurile sale draconice nu aduceau un rezultat pe termen scurt, insa pe termen lung beneficiile erau majore. Guvernul condus de ea a preluat o economie slabita si putin supusa adevaratelor reguli ale concurentei. Prin ideile sale, care au primit numele de thatcherism, a stopat interventia guvernamentala in economie, a pus accentul pe initiativele private, a incercat sa reduca subventiile statului ca sa reziste doar firmele competitive.


La una dintre conferintele partidului conservator, Doamna de Fier a fost victima unui atac cu bomba, plasata de Armata Republicana Irlandeza. Au fost ucise cinci persoane, dar ea si-a revenit repede din soc si a sfidat teroristii, continuand conferinta partidului in mod normal.


Margaret Thatcher este simbolul femeii intransigente, care a reformat Marea Britanie si a pledat pentru stabilitate. Autoritatea si inflexibilitatea i-au fost atuuri, iar roadele date pe termen lung de reformele sale i-au pus in umbra pe contestatarii de odinioara.


Francois Mitterand a numit-o "singurul barbat al guvernului englez".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu