vineri, 19 martie 2010

OBICEIURI CIUDATE


Traditiile reprezinta, pentru popoarele in care au aparut, o normalitate. Unele dintre acestea, insa, pot insemna pentru alte popoare, barbarii, obiceiuri ilogice, practici care atesta gradul de irationalitate a omului in raport cu timpul si spatiul in care traieste.

Va propun un top al obiceiurilor bizare de peste tot din lume.


TOP 5 OBICEIURI CIUDATE


5. GHEISELE:

Statutul gheiselor a ramas neclar in istorie, undeva intre dame de companie si prostituate. Pregatirea pentru a deveni o gheisa era anevoioasa. Tinerele trebuiau sa exceleze in artele conversatiei, muzicii, dansului, artelor sexuale japoneze; trebuiau sa-si desavarseasca gesturile in asa fel incat o simpla privire sau miscare a capului sa denote erotism si sa seduca. Gheisele erau in general mai educate decat sotiile, asa ca barbatii aveau intotdeauna mai multe subiecte de discutat cu o gheisa decat cu sotia. Actul sexual era privit ca fiind optional, insa exista nenumarate controverse legate de acest subiect. pentru a iesi din casa, unei gheise trebuia sa-i fie acoperita fata cu o substanta uleioasa, peste care se aplica o pasta alba, ca sa dea senzatia de masca. Gheisele ucenice purtau niste saboti din lemn (cat de incomod:)) ), care dadeau o anumita gratie mersului. In 1930 existau 80 000 gheise. Astazi mai exista in Japonia maxim 10 000.



4. LEGAREA PICIOARELOR:
Asa cum in zilele noastre femeile se lasa injectate cu diferite substante nocive sau ajung anorexice in numele unui ideal de frumusete, femeilor din China le erau mutilate picioarele, in urma cu sute de ani, pentru a fi considerate irezistibile. Se pare ca fiecare cultura promoveaza diferite tipuri de mutilare de dragul frumusetii, care sunt acceptate la momentul respectiv, dar blamate peste ani. Pana in secolul XX se practica in China legarea talpilor picioarelor fetitelor, inca de la patru ani. Din cauza legaturilor, oasele erau treptat fracturate pana se deformau. Picioarele erau inmuiate in diferite substante, iar unghiile smulse. Scopul era obtinerea unor talpi de maxim 10-15 cm. Chinezii considerau aceste femei foarte atractive din punct de vedere sexual. Obiceiul a fost interzis, iar in prezent mai traiesc aproximativ 120 de batrane cu picioarele fracturate. Se deplaseaza in scaune cu rotile.




3. INELELE PENTRU GAT:

Un obicei barbar, care mutileaza femeile exista si astazi in tribul Padung si consta in aplicarea unor inele in jurul gatului femeilor, incepand de la 5 ani. Inelele apasa pe umeri si fac gatul sa para mai lung, acesta fiind un ideal de frumusete caracteristic acestei culturi. Inelele pot ajunge sa cantareasca pana la 9 kg, iar purtatoarea nu poate nici macar sa bea apa din cana. Problema cea mai mare apare atunci cand fata jigneste tribul sau isi inseala barbatul. I se scot inelele si, din cauza ca oasele nu s-au mai dezvoltat normal si sunt slabite, femeia trebuie ajutat sa-si sustina capul, pentru ca altfel se sufoca. Daca sotul o iarta ii sustine capul, insa si asa ea isi va petrece viata intinsa in pat. Cata marinimie masculina!



2. SATI-ARDEREA VADUVELOR:

Este un rit funerar al hindusilor, interzis in prezent de legislatia indiana. Dupa moartea sotului, vaduva trebuia sa se arunce si ea pe rugul mortuar pentru a-l insoti in lumea de dincolo. Au existat multe vaduve care au facut asta din convingere, chiar daca erau tinere. In cazul in care decedatul era o persoana bogata, care avea mai multe sotii, ele o fortau pe cea mai tanara sa accepte Sati.


1. AUTOMUMIFICAREA:

Reprezinta o practica de iluminare prin suicid, a unor preoti, intalnita doar in Japonia. Preotul care alegea sa fie un sfant in viata trebuia sa-si petreaca ultimii ani urmand un ritual strict. Dieta sa se compunea doar din nuci si seminte; efectua exercitii fizice epuizante pentru a arde toate rezervele de grasime din corp. In continuare, timp de trei ani, se hranea doar cu un amestec de scoarta de copac si cu radacinile unei plante. Singurul lichid pe care il putea bea era un ceai dintr-o esenta din care se fabricau lacuri si vopsele. Efectele ceaiului erau voma, pierderea fluidelor corpului, otravirea tesuturilor, pentru ca viermii sa nu le consume dupa moarte. La sfarsit, calugarul se incuia intr-un cavou de piatra si suna un clopot in fiecare zi pentru ca preotii de afara sa stie ca traieste. Cand sunetul clopotului inceta, mormantul era sigilat.


Poate ca peste sute de ani obiceiurile noastre vor fi considerate bizare. Pana atunci, insa, avem liber la botox, piercinguri si tatuaje.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu