luni, 29 martie 2010

ADOPTIILE INTERNATIONALE- INTRE ADEVAR SI MINCIUNA


Pentru un subiect contoversat- legi controversate. Adoptia internationala nu e foarte clar reglementata la nivelul UE, asa ca tarile dezvoltate cauta portite pentru a intra pe "pietele" de copii din tarile mai putin dezvoltate.


Cautand solutia la dezechilibrele demografice, Italia a solicitat Comisiei Europene, printr-o petitie, redeschiderea adoptiilor din Romania. Avand in vedere ca tarile sarace au copii pe care nu au cu ce sa-i creasca, iar tarile bogate au un deficit de copii, adoptia internationala pare solutia perfecta. In spatele acestui compromis stau insa dramele multor familii pentru ca e posibil ca "ofanii" sa nu fie de fapt orfani. In plus, deschiderea adoptiilor internationale provoaca inevitabil accentuarea traficului cu minori.


Cererea vestica de copii este extem de mare, dar parintii nu doresc copii cu dizabilitati, bolnavi, sau mai mari de cinci ani. Din pacate, acestia reprezinta cea mai mare pate din copiii cu adevarat orfani. Restul nu sunt atat de multi pe cat se vehiculeaza, si de cele mai multe ori pot fi adoptati cu usurinta in propria tara. Aici intervin interesele economice. De exemplu, viitori parinti din SUA platesc agentiilor de adoptie intre 15 000$ si 35 000$ pentru a adopta un copil. In aceste conditii, cum sa nu infloreasca traficul cu minori?


In cateva decenii, efortul umanitar (de a adopta copii orfani de razboi) s-a transformat intr-o industrie controlata de interese politice si economice. Multi dintre copiii adoptati asa n-au fost niciodata intr-un orfelinat, ci au fost predati unui avocat privat, care aproba adoptia internationala, evident contra unei sume considerabile. In Guatemala se cunosc nenumarate cazuri de mame care au fost drogate sau imobilizate si li s-au furat copiii, despre care au aflat ulterior ca au fost adoptati de cupluri americane.


In SUA exista conceptia ca e mai sigur sa adopti un copil din strainatate decat unul de acasa. Acasa exista posibilitatea ca parintii naturali sa se razgandeasca in ultimul moment. In plus, adoptiile internationale sunt mai putin controlate de lege, distanta pana la aceste tari e mare, iar copiii nevoiasi sunt multi. Dramele apar si la familiile adoptive. Parintii afla uneori ca au adoptat un copil furat, dupa ce s-au atasat de el. Trebuie sa-l dea inapo,i la mii de km distanta si sa nu-l mai vada niciodata. Trebuie s-o ia de la inceput, intristati de amintirea unui copil care pentru cateva lun/ani a fost al lor.


Pana la urma greselile cele mai mari se fac fata de copii, cu ale caror vieti ajung sa se joace autoritatile, parintii, traficantii, parintii adoptivi. O femeie din SUA a povestit la o conferinta despre fetita ei adoptata din Cambodgia: "La un an dupa ce am luat-o acasa, cand putea deja sa vorbeasca destul de bine engleza, mi-a povestit despre mamica si taticul ei si despre fratii si surorile ei." Unii dintre acesti copii ajung sa-si spuna povestea, dar strigatul lor e prea incet pentru o lume atat de grabita si corupta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu