sâmbătă, 1 mai 2010

NE MANDRIM CA SUNTEM ROMANI?

Pe plan international Romania nu reuseste sa scape de eticheta de tara care furnizeaza tigani in Vest, tara in care coruptia se manifesta in toate domeniile, progresul economic e aproape inexistent, iar turismul e la pamant. Pe plan intern creste aversiunea dintre oameni, sufocati de lipsa posibilitatii de a realiza o cariera solida fara compromisuri, de lipsa locurilor de munca, de contrastele puternice intre statuturile sociale.
Exista insa si romani cu care ne mandrim si care se fac remarcati peste hotare si nu ma refer numai la Nadia Comaneci, Mircea Eliade sau Gica Hagi. In cadrul Salonului de Inventica de la Geneva de anul acesta, Romania a obtinut 24 de medalii de aur, 15 de argint, 8 de bronz si 11 premii speciale. Romanca Raluca-Ioana van Staden a castigat Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala si titlul de cea mai buna femeie inventator. Produsul ei este un senzor care detecteaza prezenta cancerului la nivel molecular in doar 6 minute! Aparatul are cea mai mare precizie in depistarea cancerului (98%) si detecteaza in special cancerul de san, ovare, prostata si gastrointestinal.
Ne vaitam de imaginea Romaniei in strainatate, dar nici macar in tara nu reusim sa dam atentie lucrurilor cu adevarat importante. Unei astfel de stiri (precum cea despre premiul de la Geneva pentru o romanca)abia i s-a facut loc printre zecile de accidente, violuri, gafe ale parlamentarilor si aventuri ale vedetelor.
Pana la urma, avem politicienii, stirile si interpretarile pe care le meritam pentru ca atunci cand e vorba de contributia personala la functionarea sistemului social in care traim, plecam capul si punem superficialitatea mai presus de progres.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu