luni, 24 mai 2010

SOCIETATILE SECRETE I.Conspiratia

De multe ori, ca unul dintre milioanele de oameni care urmaresc jurnalele de stiri transmise zilnic la televiziune, m-am intrebat mirata: "Ce se petrece in lumea aceasta?", "Cine suntem, de unde ne tragem si incotro ne indreptam?", "Cine conduce lumea spre acest haos parca dirijat si indelung planificat?", "Cum poate cineva sa deosebeasca adevarul de minciuna sau faptele importante de cele nesemnificative?", "Oare acum sunt in desfasurare conspiratii care ne afecteaza pe toti?".
De altfel, ideea de conspiratie a reprezentat multa vreme un subiect intangibil in tarile democratice, mass-media conitionand marele public sa creada ca nu exista conspiratii impotriva intereselor generale decat in tarile bananiere sau in cele comuniste. Dca in limba latina cuvantul conspiratie inseamna "a respira impreuna, a actiona sau a gandi in armonie", in epoca actuala cuvantul conspiratie a dobandit o conotatie sinistra - "a planui in secret comiterea unor fapte ilegale" sau "aplanui in secret".
Realitatea este, insa, ca pastrarea secretului reprezinta liantul care sew regaseste in intreaga istorie a omenirii. Exista secrete atat ale indivizilor cat si ale grupurilor sociale sau ale institutiilor(biserica, autoritatile statului). Exista secrete de natura politica, de natura financiara, comerciala sau militara. Astfel, suntem convinsi ca cheia unei conspiratii o reprezinta scopul in care se pasteaza secretul.
Potrivit publicistului Stewart Alsop, cunoasterea inseamna putere, iar puterea este bunul cel mai de pret al guvernantilor. Asa ca, oricine cunoaste secretele controleaza raspandirea continutului acestora si, prin urmare, detine puterea, iar multi dintre contemporanii nostri considera ca doar cateva organizatii controleaza cea mai mare parte a informatiilor.
Din aceste considerente, mi-am propus ca pe parcursul a 3-4 episoade sa aduc in atentie cateva organizatii, aparent secrete, care mi-au atras atentia asupra termenului de conspiratie si anume, Comisia Trilaterala, Consiliul pentru Relatii Externe si Clubul Bilderberg.
Va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu