marți, 11 mai 2010

MILITAR IN IRAK


Am avut ocazia zilele trecute sa discut cu reprezentanti ai fortelor terestre romane despre angajamentele internationale asumate de Romania si in pincipal despre prezenta fortelor terestre romane in teatrele de operatii. Am aflat astfel ca in baza angajamentelor asumate de Romania, fortele terestre, sub egida NATO, UE, ONU si in cadrul Coalitiei Internationale de Lupta impotriva Terorismului desfasoara misiuni de aparare colectiva; in sprijinul pacii; impotriva terorismului; individuale de observare si monitorizare. In contextul generat de statutul de membru al aliantei euroatlantice, fortele terestre au fost angajate in operatii in Irak, Afganistan, Somalia, Angola, Balcanii de Vest.


Totusi, in spatele unor liste de nume de militari se afla povestea, dorintele, temerile si mai ales conditiile de viata ale fiecaruia.


Am participat ieri la o conferinta tinuta de Adelin Petrisor la Facultatea de Jurnalism, despre jurnalismul de razboi, unde am vizionat un reportaj din 2008 realizat de acesta, despre militarii din linia intai, localizati in cartierul Sadr City din Bagdad, Irak, care mi-a intarit convingerea ca stim prea putine despre oamenii care se afla in cele mai pericoalase zone de pe Glob.


Acolo e o alta lume, cu reguli instituite atat de militarii NATO, cat si de autoritatile locale. Pentru fostele militii siite, insa, nu exista reguli.


Pericolul ii determina pe militarii din linia I sa stea la subsolul cladirilor pentru ca asta e cea mai sigura zona. In caldura greu de suportat, mananca conserve fara gust, reci, care trebuie sa le asigure caloriile necesare. Nu au unde sa faca dus si sunt adesea invadati de insecte. Ofensiva militiilor siite poate incepe oricand si de aceea pauzele militarilor NATO sunt numai niste momente de relaxare care pot fi spulberate oricand si pentru care trebuie sa fie pregatiti in orice moment, cu arme, echipament, curaj si concentrare. In Sadr City orice om poate fi un pericol, orice vestmant poate ascunde o arma.


Urmele razboiului raman pe fetele ridate si maturizate inainte de vreme ale militarilor care merg acolo sau pe corpurile lor schilodite. Altora, insa, razboiul le ia dreptul de a-si vedea pentru pima data copilul.


Razboiul modern nu mai e o lupta fatisa pentru pamant. E o lupta intre ideologii, intre religii; e o lupta pentru petrol, pentru suprematie, pentru control.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu