marți, 18 mai 2010

MASURI LA INDIGO

In sedinta din seara zilei de 17 ianuarie 1933, Guvernul PNT, condus de Alexandru Vaida Voievod, ca raspuns la criza economica si sociala prin care trecea Romania de patru ani, hotaraste reducerea salariilor bugetarilor pe o perioada de trei luni in procent de 10-12%. Exceptie fac de la aceasta masura salariile magistratilor si militarilor.
Aceasta masura de austeritate prevazuta de Planul de la Geneva, un fel de acord cu FMI de astazi, urma sa fie semnat pe 28 ianuarie 1933 si avea sa loveasca, printre altii, pe salariatii de la Atelierele Grivita. Dar nu numai pe acesti salariati ci in general toate categoriile de bugetari a caror situatie era complicata si de o administratie pe cat de ineficienta, pe atat de corupta.
Era de asteptat ca muncitorii de la Grivita sa se revolte, iar in decurs de cateva zile un balamuc de proportii pune stapanire pe Bucurestiul de dincolo de Podul Grant.
Finalul este dramatic: organele de represiune intervin in forta si produc 4 morti, 40 de raniti grav si multi raniti, iar Guvernul, cu un bilant sinistru in plan economic si social, avea sa fie demis.
Astazi, la 77 de ani distanta, Guvernul Romaniei, aflat intr-o grava disolutie la marile provocari economice si sociale cu care se confrunta romanii, ia o masura sinistra, intocmai celei luate de Guvernul Vaida Voievod in anul 1933 - reducerea drastica a salariilor bugetarilor, a pensiilor si alte masuri cinice de reducere a cheltuielilor in sectorul bugetar.
Nemultumirile celor afectati se amplifica pe zi ce trece, fiind anuntat pe 19 mai 2010 un mare miting in capitala a Confederatiilor Sindicale.
Ce va urma, oare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu